Kérdése van? Hívjon minket! +36703845539

Kérdése van? Hívjon minket! +36703845539

Blog

Mi a különbség a beltéri és a kültéri burkolatok között?

Mi a különbség a beltéri és a kültéri burkolatok között?

Amikor burkoltatni szeretnénk a homlokzatot vagy a beltéri falakat, akkor felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi a különbség a két terméktípus között. Az első alapvető eltérés, hogy míg a beltérit kizárólag beltéren érdemes alkalmazni, addig vannak olyan kültéri burkolatok, amik az otthonunkon belül is felszerelhetőek. A másik, hogy utóbbiak sokkal jobban bírják az időjárás megpróbáltatásait, hiszen ellen kell állniuk a magas UV-sugárzásnak és az esőnek egyaránt.

De vajon mi a legfőbb különbség a két megoldás között? Mikor érdemes kültéri burkolatokat alkalmazni, és miért van rájuk szükség? Ebben a cikkben minden fontos kérdésre választ adunk.

A fagyállóság kérdése

A webáruházunkban kapható burkolatok esetében a legfőbb különbség a külső és a belső panelek között az a fagyállóság. Hiszen míg a külső terek esetében fontos, hogy kizárólag fagyálló anyagot helyeztessünk a falakra, addig erre beltéren nem igazán van szükség. A másik fontos eltérés a kettő között, hogy a külső panelek kopásállósága és ellenállása jóval magasabb, mint a beltéri változatoké, hiszen ezek környezeti változásoknak vannak kitéve.

Talán egy fontos aranyszabály van, mégpedig az, hogy a beltéri burkolatok nem kerülhetnek a külső falakra. Ellenben a kültériekkel, amelyek sok esetben nyugodtan kerülhetnek a lakások belső részeire, a falakra. Amennyiben tehát megmarad valamilyen burkolóanyag, akkor azt tehetjük a konyhába, a nappaliba, vagy éppen a folyosóra.

Miért fontos a karcállóság?

Másik fontos tényező, hogy a külső burkolatok esetében sokkal lényegesebb a strapabíróság, mint a beltérieknél. Vannak cégek, amelyek nem tüntetik fel az adott falburkolat karcállóságát, de általánosságban kijelenthető, hogy minél mattabb vagy rusztikusabb egy panel, annál tovább bírja a strapát. A túlzottan fényes felületek ugyanis nagyon könnyen sérülnek, ami hatással lehet az esztétikai értékükre. Főleg gyermekes vagy kutyás családok esetében nem mindegy, hogy a falpanelek mennyire bírják, ha azok rendszeres igénybevételnek vannak kitéve.

 

Mit kell tudni a kültéri burkolatok szereléséről?

A burkolatok felszereléséhez tartószerkezetre is szükség van, ami a beltéri megoldásoknál nem indokolt. A külső tartószerkezet készülhet közvetlenül a falra erősített falécekből, de akár még fémprofilokból is. A Kerrafront kültéri homlokzati falpanelek felszereléséhez nem kell sem szakember, sem pedig hozzáértés, hiszen számtalan videós anyag elérhető ezzel kapcsolatban.

 

Mi a hasonlóság?

Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy nemcsak különbségek, hanem hasonlóságok is vannak a két típus között. Az egyik a profilok megmunkálásához és vágásához, valamint fúrásához használt hagyományos szerszámok, amik szinte minden háztartásban megtalálhatóak. Sem a kültéri, sem pedig a beltéri burkolatokhoz nem kell tehát külön eszközöket megvásárolni, hogy azok a helyükre kerülhessenek.

Végül, de nem utolsósorban a méretre vágás, ami mindegyik esetben könnyedén megoldható. Ehhez csupán egy kézi fűrész és egy mérőeszköz kell. Nincs más dolgunk, mint lemérni, hogy mekkorára van szükség, majd azt a vágószerszám segítségével méretre szabni.

Ott vannak még a színek, amelyek mind a két esetben széles skálán mozognak. Nem muszáj élénk, sem pedig eltérő árnyalatokat használni, ugyanis ízlés kérdése az, hogy ki és mire vágyik. Választhatunk kintre és bentre is világos és sötét színeket, attól függően, hogy melyik tónus passzol jobban az otthonunk összképéhez.